ktojadasalatki

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Nutella

Ślubnemu bardzo spodobały się „Brokuły”, mnie zresztą też, ale dlatego na stole pojawiła się nutella. Przepis oraz wskazówki, jak ją zrobić, pochodzą z blogu Maple Pie.

Składniki:

3 płaskie łyżki kaszy jaglanej

1 płaska łyżka ziarna amarantusa

1 i 1/2 szklanki wrzątku

3/4 kubka 150 ml orzechów laskowych

3 łyżeczki karobu

1 łyżeczka miodu

1 łyżeczka melasy

Wykonanie:

Na wrzątek wsypujemy kaszę i amarantus i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem, ale nie mieszamy łyżką. Płomień nie może być duży, żeby kasze się nie przypaliły.

W tym samym czasie na suchą patelnię wsypujemy orzechy laskowe i prażymy je, potrząsając naczyniem, aż łupinka na nich zacznie pękać. Jeszcze gorące wysypujemy na czystą ściereczkę. Zawijamy je i pocieramy materiałem, aż pozbędziemy się łupinek.

Obrane orzechy ponownie wrzucamy na suchą patelnię i jeszcze trochę prażymy, aż sie zarumienią, ale nie przypalą.

Następnie wsypujemy je do blendera i miksujemy na pył. W pewnym momencie zaczną się sklejać, ale masło orzechowe z nich nie powstanie.

Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok co najmniej na kilkanaście minut do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy melasę, miód i karob, a także zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Całość można również zmiksować, jeżeli chcemy, aby ziarenka kaszy jaglanej nie były wyczuwalne.

Z tej ilości składników wyszło ok. 200 ml nutelli (plus to, co pożarł Pierworodny w ramach degustacji karobu, orzechów, a potem nutelli, samej kaszy nie chciał…).

Smacznego!

Dodaj komentarz