Nutella
Ślubnemu bardzo spodobały się „Brokuły”, mnie zresztą też, ale dlatego na stole pojawiła się nutella. Przepis oraz wskazówki, jak ją zrobić, pochodzą z blogu Maple Pie.
Składniki:
3 płaskie łyżki kaszy jaglanej
1 płaska łyżka ziarna amarantusa
1 i 1/2 szklanki wrzątku
3/4 kubka 150 ml orzechów laskowych
3 łyżeczki karobu
1 łyżeczka miodu
1 łyżeczka melasy
Wykonanie:
Na wrzątek wsypujemy kaszę i amarantus i gotujemy 15-20 minut na wolnym ogniu. Od czasu do czasu potrząsamy garnkiem, ale nie mieszamy łyżką. Płomień nie może być duży, żeby kasze się nie przypaliły.
W tym samym czasie na suchą patelnię wsypujemy orzechy laskowe i prażymy je, potrząsając naczyniem, aż łupinka na nich zacznie pękać. Jeszcze gorące wysypujemy na czystą ściereczkę. Zawijamy je i pocieramy materiałem, aż pozbędziemy się łupinek.
Obrane orzechy ponownie wrzucamy na suchą patelnię i jeszcze trochę prażymy, aż sie zarumienią, ale nie przypalą.
Następnie wsypujemy je do blendera i miksujemy na pył. W pewnym momencie zaczną się sklejać, ale masło orzechowe z nich nie powstanie.
Ugotowaną kaszę odstawiamy na bok co najmniej na kilkanaście minut do przestygnięcia. Po tym czasie dodajemy melasę, miód i karob, a także zmielone orzechy. Dokładnie mieszamy. Całość można również zmiksować, jeżeli chcemy, aby ziarenka kaszy jaglanej nie były wyczuwalne.
Z tej ilości składników wyszło ok. 200 ml nutelli (plus to, co pożarł Pierworodny w ramach degustacji karobu, orzechów, a potem nutelli, samej kaszy nie chciał…).
Smacznego!
- Posted in: Kanapki ♦ Kasze ♦ Pasty ♦ Słodkości
- Tagged: amarantus, karob, kasza jaglana, melasa trzcinowa, orzechy laskowe, wegański
Musisz się zalogować aby dodać komentarz.