ktojadasalatki

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Tradycyjna sałatka z czerwonych buraków

 Jadłam ją w wielu domach, również w rodzinnych. Zadziwiające, że za każdym razem smakowała trochę inaczej. Różniła się też czasami składnikami, jedna z ciotek dodawała goździki, inna nie wyobrażała sobie buraczków bez papryki, koniecznie zielonej. Czasami sałatka była osobnym daniem, często dodatkiem do obiadu. Serwowano mi ją na zimno lub gorąco – po wymieszaniu trafiała na patelnię. Najbardziej jednak lubię wersję mojej Babci, z pieczonych buraków, z szarą renetą i koniecznie na zimno.

Składniki:

3 dużeburaki

1 cebula cukrowa

2 kwaśne jabłka (antonówka, szara reneta) lub zwykłe, ale wtedy

sok z cytryny

4 łyżki oliwy

pieprz

ew. sól

Wykonanie:

Buraki oczyszczamy, dokładnie myjemy, kroimy i pieczemy do miękkości (ok. 40 minut w 200 stopniach Celsjusza). Przestudzone ścieramy na tarce o dużych oczkach razem z jabłkami. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Doprawiamy do smaku i dodajemy oliwę. Dokładnie mieszamy.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: