ktojadasalatki

4 out of 5 dentists recommend this WordPress.com site

Bakłażany w panierce z kaszy gryczanej

Przepis zaczerpnęłam z książki Marioli Białołęckiej „Zaskakująca kasza & ryż”. Starannie wydana książka, z pięknymi zdjęciami i niesamowitymi pomysłami na wykorzystanie poczciwych, niedocenianych kasz.

Składniki:

1 bakłażan

1/2 kubka 150 ml kaszy gryczanej palonej

3 łyżki sezamu

4 łyżki zmielonego siemienia lnianego

1 łyżka mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki tymianku

sok z cytryny

olej

sól

 

Wykonanie:

Ugotowaną i wystudzoną kaszę mieszamy z sezamem, siemieniem lnianym, mąką ziemniaczaną, dodajemy tymianek, delikatnie solimy i odstawiamy, aby masa się związała.

Bakłażana kroimy podłużnie na plastry grubości 6-8 mm i gotujemy na parze kilka minut, żeby zmiękł. Układamy plastry w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym olejem, skrapiamy bakłażana sokiem z cytryny i nakładamy panierkę, dociskając ją do warzywa. Zapiekamy przez 20 minut w temperaturze 200 stopni Celsjusza.

Smacznego!

Reklamy

Skomentuj

Proszę zalogować się jedną z tych metod aby dodawać swoje komentarze:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: